Oula Salokannel
Tulossa
|
Teokset
|
Bio
 

 
TAITEEN VUOKSI
 
Taidekeskus Krimi, tuloste alumiinikomposiittilevylle (230 x 25 cm)
 
2018
 
 
 


Talon seinään oli kiinnitettynä kyltti, johon oli painettu sanat TAITEEN VUOKSI. Aikaisemmin samaisella paikalla olleessa kyltissä luki SIIVOUSVUOKSI KY. ”Vuoksi” on Imatralla toimivien yrittäjien suosima nimeämiskäytänne ja kulttuurisesti merkittävä, Vuoksen alueen asukkaita yhdistävä käsite. TAITEEN VUOKSI -kyltti oli teos Koti nimeltä Krimi -purkutalonäyttelyssä, joka pidettiin "Krimi" -nimellä tunnetuissa kahdessa asuinrakennuksessa Imatralla kesällä 2018. Krimin talot purettiin myöhemmin saman vuoden aikana .

 

Krimi oli monivaiheisen historiansa viimeisinä vuosikymmeninä kuvataiteilijoiden, erityisesti kuvaitaiteen opiskelijoiden asuttama talokaksikko, jonka asuntoja Imatran kaupunki vuokrasi edullisesti. Siivousvuoksi KY:n ja kuvataiteilijoiden rinnakkaiselo oli oma lukunsa talojen historiassa. Sittemmin Krimillä toimi talojen viimeisinä vuosina kollektiivi, joka ylläpiti Taidekeskus Krimin nimellä aktiivisesti pyörittämäänsä galleriatilaa. Maineikkailla taloilla oli kaupunkikuvallisesti erittäin näkyvä sijainti kaupungin valtaväylän varrella, eikä rakennusten häviäminen katukuvasta voinut jäädä keneltäkään paikalliselta huomaamatta.

Taidekeskuksen organisoima purkutalonäyttely oli olemukseltaan jäähyväisnäyttely. Näyttelyn aikoihin myös tieto Imatran kuvataidekoulutuksen lopetus- / poismuuttopäätöksestä oli niin ikään tullut ajankohtaiseksi. Kylttiin on sisäänkirjoitettuna viittaus aiempaan yhteiskunnalliseen tilanteeseen ja alueelliseen hegemoniaan, jossa taide itseisarvoisena työnä arvotetaan eri tavoin ja esimerkiksi taidekoulutusta ylläpidetään. Taiteen vuoksi niin yhteisöt kuin yksilöt ovat antaneet paljon, investoineet ja kanavoineet. Teoksen nimessä kaikuu myös taidehistoriallinen tunnuslause "Taidetta taiteen vuoksi" mahdollisena muistumana ajalta, jolloin taiteella nähtiin olevan tekemistä ensi sijassa tuotantotalouden ulkopuolella ja taiteen autonomia vähintäänkin muodollisesti tunnustettiin yhteiskunnallisena arvona. TAITEEN VUOKSI -teos viestii monimielisesti – kuin varkain yhteiskunnan läpikäyvästä – muutoksesta. Siinä historialliset, alueellisesti identifioituneet ja paikallisesti kumuloituneet taiteen asuinsijat näyttäytyvät vaihdettavina, siirrettävinä ja pois purettavina massoina ja toimintoina.

 

 

https://www.facebook.com/taidekeskuskrimi/ 

https://www.instagram.com/taidekeskuskrimi/ 

 

 
 
 
 
 
 
<<          >>
Takaisin valikkoon