Oula Salokannel
Tulossa
|
Teokset
|
Bio
 

 
TAITEEN VUOKSI
 
Taidekeskus Krimi, tuloste alumiinikomposiittilevylle (230 x 25 cm)
 
2018
 
 


Talon seinässä oli kiinnitettynä kyltti, johon oli painettu sanat TAITEEN VUOKSI. Aikaisemmin samalla paikalla kyltissä luki SIIVOUSVUOKSI KY. ”Vuoksi” on Imatralla toimivien yrittäjien suosima nimeämiskäytänne ja kulttuurisesti merkittävä, Vuoksen alueen asukkaita yhdistävä käsite. TAITEEN VUOKSI -kylttiin on sisäänkirjoitettuna viittaus aiempaan yhteiskunnalliseen tilanteeseen ja alueelliseen hegemoniaan, jossa taiteeseen niin ikään työnä uskotaan ja esimerkiksi taidekoulutusta ylläpidetään. Taiteen vuoksi niin yhteisöt kuin yksilöt ovat antaneet paljon, investoineet ja kanavoineet. Kyltti oli TAITEEN VUOKSI -niminen teos Koti nimeltä Krimi -purkutalonäyttelyssä, joka pidettiin Krimi -nimellä tunnetuissa kahdessa asuinrakennuksessa Imatralla kesällä 2018. Krimin talot purettiin myöhemmin saman vuoden aikana.

Krimi oli monivaiheisen historiansa viimeisinä vuosikymmeninä kuvataiteilijoiden, erityisesti kuvaitaiteen opiskelijoiden asuttama talokaksikko, jonka asuntoja Imatran kaupunki vuokrasi edullisesti. Siivousvuoksi KY:n ja kuvataiteilijoiden rinnakkaiselo oli oma lukunsa talojen historiassa. Sittemmin Krimillä toimi talojen viimeisinä vuosina kollektiivi, joka ylläpiti Taidekeskus Krimin nimellä aktiivisesti pyörittämäänsä galleriatilaa. Taloilla oli kaupunkikuvallisesti erittäin näkyvä sijainti kaupungin valtaväylän varrella, eikä rakennusten häviäminen katukuvasta voinut jäädä keneltäkään paikalliselta huomaamatta.

Taidekeskuksen organisoima purkutalonäyttely oli olemukseltaan jäähyväisnäyttely. Näyttelyn aikoihin tieto Imatran kuvataidekoulutuksen lopetus- / poismuuttopäätöksestä oli tullut ajankohtaiseksi. TAITEEN VUOKSI -teos viestii monimielisesti – kuin varkain yhteiskunnan läpikäyvästä – muutoksesta. Siinä historialliset, alueellisesti identifioituneet ja paikallisesti kumuloituneet taiteen asuinsijat näyttäytyvät vaihdettavina, siirrettävinä ja pois purettavina massoina ja toimintoina.

 

 
 
 
 
 
 
<<          >>
Takaisin valikkoon